Merkezimizde Uygulanan Psikolojik Testler
Merkezimizde çocuk, ergen ve yetişkinlere yönelik çeşitli test uygulamaları mevcuttur. Testlerin sonuçlarına göre bireyin duygusal süreçlerine ve/veya bireyin bilişsel süreçlerine dair bilgi toplanabilmektedir.
OBJEKTİF TESTLER:
• Moxo d-CPT
• CAS (Cognitive Assesment System)
• Gelişimsel Tarama Testleri (Denver2 Gelişimsel Tarama testi …)
• WISC-4
• MMPI- Çok Yönlü Kişilik Envanteri
Porteus Labirentleri Testi: Çocuk ve yetişkinlere uygulanan zekanın özel bir şeklini ölçen, kullanımı yaygın bir zeka testidir.
Catell 2A Zeka Testi: 7,6 – 14 yaş arası ve lise dönemi çocuklara uygulanan zeka testidir. Toplam 4 alt testi bulunan testtir.
Catell 3A Zeka Testi: Üniversite okuyan ya da üniversite mezunu bireylere uygulanan zeka testidir. Toplam 4 alt testi bulunan testtir.
AGDE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri): 0-6 yaş çocukların gelişiminin değerlendirildiği testte 5 alanda bilgi alınabilmektedir.
Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi: 3-11 yaş arası çocuklarda alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir
Gessell Gelişim Figürleri Testi: 2- 6 yaş arası çocuklarda şekiller çizimi ile görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanan testte, çocuğun okula hazır olup olmadığı hakkında bilgi alınmaktadır. Ayrıca 6 alt alanda çocuk ile ilgili bilgi veren bir testtir.
Frostig Görsel Gelişimsel Algı Testi: Çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir.
Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir.
D2 Dikkat Testi: 9 yaş üzeri bireylere uygulanan ve yürütücü işlevler hakkında bilgi edinilen dikkat testidir.
Frankfurter Dikkat Testi: 60-72 ay arası çocuklara uygulanan dikkat testidir.
Burdon Dikkat Testi:
Kelime Söyleşi Testi:
Okul Hazırlık Testi:
Kent Egy Testi:
Bender-Gestalt Testi:
Good Enough-Harris İnsan Çiz Testi: Çizilen insan resmi ile çizen çocuğun zekasının tespit edilebildiği bir zeka testidir. Aynı zamanda projektif test olarak da kullanılmaktadır.
Koppitz İnsan Çiz Testi: Çizilen insan resmi ile çizen çocuğun zekasının tespit edilebildiği bir zeka testidir. Aynı zamanda projektif test olarak da kullanılmaktadır.
• Objektif Testler
o Porteus Labirentleri Testi:Çocuk ve yetişkinlere uygulanan zekanın özel bir şeklini ölçen, kullanımı yaygın bir zeka testidir.
o Catell 2A Zeka Testi: 7,6 – 14 yaş arası ve lise dönemi çocuklara uygulanan zeka testidir. Toplam 4 alt testi bulunan testtir.
o Catell 3A Zeka Testi: Üniversite okuyan ya da üniversite mezunu bireylere uygulanan zeka testidir. Toplam 4 alt testi bulunan testtir.
o Good Enough-Harris İnsan Çiz Testi: Çizilen insan resmi ile çizen çocuğun zekasının tespit edilebildiği bir zeka testidir. Aynı zamanda projektif test olarak da kullanılmaktadır.
o Koppitz İnsan Çiz Testi: Çizilen insan resmi ile çizen çocuğun zekasının tespit edilebildiği bir zeka testidir. Aynı zamanda projektif test olarak da kullanılmaktadır.
o Ankara Gelişim Tarama Envanteri: 0-6 yaş çocukların gelişiminin değerlendirildiği testte 5 alanda bilgi alınabilmektedir.
o Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi: 3-11 yaş arası çocuklarda alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir.
o Gessell Gelişim Figürleri Testi: 2- 6 yaş arası çocuklarda şekiller çizimi ile görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir.
o Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanan testte, çocuğun okula hazır olup olmadığı hakkında bilgi alınmaktadır. Ayrıca 6 alt alanda çocuk ile ilgili bilgi veren bir testtir.
o Frostig Görsel Gelişimsel Algı Testi: Çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir.
o Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir.
o D2 Dikkat Testi: 9 yaş üzeri bireylere uygulanan ve yürütücü işlevler hakkında bilgi edinilen dikkat testidir.
o Frankfurter Dikkat Testi: 60-72 ay arası çocuklara uygulanan dikkat testidir.
o Burdon Dikkat Testi
o Kelime Söyleşi Testi
o Okul Hazırlık Testi
o Kent Egy Testi
o Bender-Gestalt Testi
• Projektif Testler:
Projektif testler, bireyin kendini nasıl algıladığı, duyguları, ailesi ve çevresi hakkındaki görüşleri ile ilgili bilgi vermektedir. Projektif testlerde kişiden dolaylı yöntemle bilgi toplanmaktadır. Bu testte bireyin cevap özgürlüğü bulunmakla birlikte, testler kişiliği bütün olarak değerlendirmektedir. Projektif test uygulama aşamasında testin türüne göre test yapılan kişiye bir uyaran gösterilir/anlatılır ve kişinin bu uyarana karşı verdiği tepkiler yorumlanarak değerlendirmesi yapılır. Kişiden bilgi toplamak amacıyla kullanılan, farklı içeriklere sahip projektif test türleri bulunmaktadır.
o Çocuklar İçin Algı Testi - CAT : 3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Testte, çocukların kendilerini hayvan figürleri vasıtasıyla ifade etmeleri amaçlanmaktadır.
o Tematik Algı Testi - TAT : 9-10 yaştan itibaren yetişkinlere de uygulanır. Test, kişilik oluşum süreçleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
o Rorschach Testi : Çocuk, genç ve yetişkinlere uygulanır. Kişiliğin dinamikleri ve duyguların yansımaları hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ruhsal yapıya bütünsel bir bakış verir. Rorschach Testi sadece teşhis amaçlı değil bilinç dışı süreçleri de analiz etmemizi sağlar. Bu testle kişinin davranışları ve ruhsal yapısı ne derece kendi yaş dönemine uygun, kendine özgü çatışmaları nedir ve bu çatışmalarla baş etmek için hangi savunma yöntemlerini kullanmaktadır gibi konular belirlenir.
o Louisa Düss Psikanalitik Hikâyeler Testi: Çocuklara uygulanır. Çocuğun kişilik komplekslerinin saptanmasını amaçlamaktadır.
o Maurie Porot Aile Çiz Testi: Aile ilişki dinamiklerini ve çocuğun aile içinde kendini nasıl gördüğünü ve ailesini nasıl algıladığını değerlendiren bir testtir.
o Burms, Kaufman Kinetik Aile Çizim Testi
o Good Enough-Harris Bir İnsan Çiz Testi
o Buck Ev İnsan Ağaç Testi