Bilissel Beceri Destek Programı
Biliş, zihinsel süreçleri içerir. Dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, akıl yürütme, problem çözme ve yaratıcılık gibi birçok özelliği içerir
Bilişsel gelişim bireyin doğumdan başlayarak çevreyle etkileşimi ve çevrenin anlaşılmasını sağlayan bilginin edinilmesi, ulaşılması, saklanması, yorumlanarak yeniden düzenlenmesi ve değerlendirilmesi aşamalarındaki tüm zihinsel süreçleri içine alan bir gelişim alanıdır. Çocuğun gördüğü, duyduğu, dokunduğu tattığı nesneler hakkında düşünmesi. Soyut şekilde akıl yürütme, mantıksal düşünme, nesneler arasında benzerlik ve farklılığı anlama, objeleri kategorize etme vb. bilişsel gelişim içinde yer alır.
Bilişsel beceri ve destek programımızın amacı; bilişsel süreçleri farklı olan öğrencilerin, bu farklılıklarını tanımlayarak bireysel olarak bilişsel performansını geliştirici ve destekleyici öğrenim çalışmalarını planlayarak uygulamaktır.
Öğrenme problemleri olan ve öğrenme performansı yüksek olan öğrencilere yönelik tanıma ve tanımlama amaçlı ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin öğrenme performanslarını etkileyen bilişsel süreçler tanımlanmaktadır (öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, zihinsel engel, üstünlük vb.).
Ekibimizce yürütülen destekleyici çalışmalar öğrencinin bireysel farklılıkları gözetilerek yapılmaktadır. Çalışmalar sırasında, öğrenme ve öğrenme problemlerini nöro-psikolojik bir yaklaşımla PASS Teorisini temel alan ölçme araçlarından yararlanılmaktadır.
PASS Teorisi; zekayı bilişsel işlemler olarak yeniden kavramsallaştıran bir görüş ortaya koymaktadır. Bu teori insanın bilişsel fonksiyonlarını, bilginin temeli olarak kabul edilen Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl bilişsel işlemlere dayandırmaktadır. Buna göre kişilerin bilişsel aktiviteleri de 4 parçadan oluşmaktadır. Öğrencinin problem yaşadığı bilişsel işlev alanlarındaki gelişimlerine yönelik destekleyici çalışmalar yapılır.
Bu programın amacı, öğrencideki bilişsel işlem farklılıkların yaratacağı düşük performansın desteklenmesi ya da yüksek performansın daha da verimli kılınmasıdır.
Not: Yukarıdaki bilgilerin oluşturulmasında Yrd.Doç.Dr.Tamer Ergin’in çalışmalarından yararlanılmıştır.