Ortaokul ve Lise Öğrencileri için Mindfulness-Farkındalık | B GRACE BULLOCK PHD
Yale, Harvard ve MIT üniversiteleri tarafından yapılan son iki araştırma, Mindfulness-Farkındalık çalışmalarının, ortaokul öğrencilerinin zihin sağlığını ve akademik başarılarını geliştirmede yardımcı olabileceğini kanıtladı.
Son yıllarda, Mindfulness-Farkındalık eğitiminin birçok okulun müfredatında yer almaya başlamasına rağmen, bu eğitimlerin öğrencilerin beyinlerinin gelişimine ya da akademik başarılarına nasıl bir katkıda bulunduğu ile ilgili bilgimiz henüz yeterli seviyede değil.
Yale, Harvard ve MIT tarafından yapılan son iki araştırma, yukarıda bahsi geçen konulara az da olsa ışık tutmakla beraber, Mindfulness-Farkındalığın hem beynin verdiği duygusal tepkileri azalttığını hem de ortaokul öğrencilerinin zihin sağlığını ve akademik başarılarını geliştirmede yardımcı olabileceğini kanıtladı.
Mindfulness Ergenlerin İyilik Hallerini Arttırıyor
MIT araştırma ekibi 6. sınıf öğrencileriyle bu alanda yapılan ilk araştırmada, Mindfulness eğitiminin duygusal süreçlerle bağlantılı olan beyin fonksiyonlarını değiştirebileceğini ortaya koydular. Behavioral Neuroscience adlı bilimsel dergide araştırmayla ilgili yayınlanan makaleye göre, yaklaşık 40 öğrenciyle yürütülen araştırmada öğrencilerden bazıları 8 haftalık Mindfulness-Farkındalık grup çalışmasına (MBSR), bazıları da kodlama eğitimine katılmışlar. Yapılan deneyde amaç iki grubu karşılaştırarak verilen eğitimlerin etkilerini görmekti.
Makalede, araştırmada verilen Mindfulness-Farkındalık eğitimini ortaokul öğrencilerine göre uyarlayan Calmer Choice (Gençlere stres yönetimi öğretmeyi hedefleyen bir kurum), eğitimin stres, olumsuz ruh hali ve sağlıksız davranışlar üzerine odaklandığını ve bunlarla mücadele için stratejiler geliştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Öte yandan, kodlama eğitimi verilen çocuklara bilgisayar programlamayla birlikte yaratıcı düşünme, akıl yürütme ve işbirliği eğitimlerinin de verildiği belirtildi.
Eğitimden önce ve sonra, çocuklara beyin MR’ı çektirdikleri sırada farklı duygulara sahip yüz ifadelerinin olduğu fotoğraflar gösteriliyor. Araştırmacılar, beynin duygusal tepkilerini yönlendiren amigdala bölgesine odaklanıyorlar.
Beklendiği üzere, eğitimden önce stresli olduğunu belirten öğrencilerin korku dolu yüz ifadelerine baktıkları sırada amigdalalarının aktivitelerinin arttığı belirtiliyor. Bu sonuç da daha önceki araştırmalarda kanıtlanan, stres altında olduğumuzda ya da yoğun duygular yaşadığımızda amigdalanın çalışma aktivitesinin arttığı gerçeğini kanıtlıyor.
Mindfulness eğitiminin ardından, çalışmaya katılan öğrencilerin fotoğraflara baktığı sırada amigdala aktivitelerinin yavaşladığı belirlenmiş, öğrenciler de daha az stresli olduklarını belirtmişler. Bu sonuçlar, Mindfulness-Farkındalık çalışmalarının ortaokul öğrencilerinde, beynin strese karşı gösterdiği tepkileri hafiflettiğini ve olumsuz duyguları azalttığını kanıtlamaktadır.
Mindfulness Akademik Başarıyı Arttırıyor
Mind, Brain, and Education adlı akademik dergide yayınlanan ikinci araştırmada, Boston’daki bir okulun 5. sınıftan başlayarak 8. sınıfa kadar yaklaşık iki bin 300 öğrencisine bir Mindfulness anketi verilmiş. Anket sonucunda elde edilen veriler öğrencilerin akademik notlarıyla ilişkilendirilmiş.
Yapılan araştırmada, Mindfulness-Farkındalık sonuçları yüksek olan öğrencilerin, genel not ortalamalarının da yüksek olduğu, matematik, okuma gibi sınavlarda daha başarılı oldukları ve akademik performanslarının bir önceki yıla oranla daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmış.
Mindfulness-Farkındalık sonuçları yüksek olan öğrencilerin genel not ortalamalarının da yüksek olduğu, matematik, okuma gibi sınavlarda daha başarılı oldukları ve akademik performanslarının bir önceki yıla oranla daha yüksek olduğu sonucu belirlenmiş.
Bu çalışma bize Mindfulness-Farkındalık ile akademik performans arasında bağlantı olabileceğini gösteriyor. Öğrenciler Mindfulness-Farkındalık ile ilgili yönerge almadıkları için, okullarda Mindfulness-Farkındalık öğrenmenin öğrencilerin başarılarını arttırdığını ya da davranış problemlerini azalttığını göstermez.
Öte yandan bazı bulgular, okullarda Mindfulness uygulamasının faydalı olabileceğini gösteriyor. Baltimore’daki bir okulun 5. sınıftan başlayarak 8. sınıfa kadar yaklaşık 300 öğrencisine uyarlanan Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR) sonucunda, katılımcı öğrencilerin, sağlık eğitimi programına katılan yaşıtlarına oranla daha az stresli oldukları saptanmış.
Tüm bu sonuçlar umut vaat edici olsa da, Mindfulness-Farkındalığın çocuklar ve gençler üzerindeki etkileri hakkında öğrenecek daha çok fazla şeyimiz var. Bu etkilerin beyin aktiviteleri üzerinde sürdürülebilir değişiklik yapıp yapmayacağı gelecekteki araştırmaların ana temasını oluşturuyor.
B GRACE BULLOCK PHD
https://www.mindful.org/mindfulness-for-middle-schoolers/